ALLERGI

Hvad er allergi
Du kan få allergi hvis kroppen udsættes for stoffer den ikke bryder sig om. Det kan være stoffer som ikke før har givet problemer og som andre mennesker godt kan tåle.
Dit immunforsvar vil dog opfatte stofferne som en potentiel fare der skal bekæmpes. Du kan derved opleve at næsen bliver stoppet, øjnene klør eller dine tårer løber. Du kan også opleve at det svier i luftvejene og bliver svært at trække vejret.. Hvis det er noget du har spist kan du opleve at svælget begynder at klø.
Der findes rigtig mange forskellige typer allergi men man kan generelt inddele i tre kategorier.
1. kontakt allergi
2. fødevarerallergi
3. luftvejsallergi


Hvad fremkalder allergi
Af stoffer som kan fremkalde kontaktallergi er oftest nikkel
Af fødevarer er det ofte æg, mælk, nødder og citrusfrugter der kan fremkalde allergisk reaktion.
De fire vigtigste allergifremkaldende stoffer i luften er husstøvmider, pollen, kæledyrs hudskæl og hår og sporer fra skimmelsvampe.


Hvad kan der gøres
Vigtigst er det at du undgår at udsætte dig for det du ikke kan tåle. Det kan dog være svært feks at undgå pollen om foråret og derfor er det muligt at få medicinsk behandling som kan lindre symptomerne. Der gives ofte antihistaminer som behandling.
Øjensymptomer, behandles med øjendråber og næsespray.
Symptomer fra næse og svælg, behandles med næsespray.
Det kan være nødvendigt at supplere ovenstående med tabletter.
Nogle af præparaterne fås i håndkøb på apoteket, andre skal der recept til. Fælles gælder det at du får tilskud til medicinen, hvis din læge har lavet recept til dig.

Gode råd der supplerer den symptomlindrende behandling:

  • Ved pollenallergi kan det være en fordel at starte lokal behandling op 4 uger før forventet sæsonstart og fortsætte sæsonen ud.
  • Øjendråber, skal rystes før brug. Effekt opleves efter 10-15 minutter. OBS kort holdbarhed. OBS ved kontaktlinser.
  • Næsespray Nasonex skal rystes før brug.
  • Selvom tabletterne kaldes ikke-sløvende, er det individuelt hvor stærk den sløvende effekt opleves. Nogle oplever at blive meget trætte, selvom det er et ikke-sløvende antihistamin. Det kan være nødvendigt at skifte til andet præparat.
  • Luft først ud efter duggen er faldet.
  • Undgå at tørre vasketøj udendørs.
  • Tag bad om aftenen for at fjerne pollen.
  • Brug solbriller eller cykelbriller.

Hvis du får høfeber af pollen fra planter eller trær, skal du være opmærksom på at du kan få symptomer af en eller flere fødevarer.


Birkepollenallergi og mad 
En række frugter og grøntsager kan give symptomer, hvis du har høfeber på grund af birkepollen. Årsagen kendes ikke helt, men meget tyder på, at det skyldes en krydsreaktion, hvor kroppen ikke kan skelne mellem allergistoffer i pollen og stoffer i fødevarer.
Det er sjældent, at alle fødevarer der krydsreagerer med birkepollen giver symptomer.
Hvis du har birkepollenallergi, kan det dreje sig om følgende frugter og grøntsager:
blomme
fersken
nektarin
kirsebær
kiwi
pære
æble
gulerod
kartoffel
selleri
tomat
cashewnød
hasselnød
kokosnød
mandler
paranød
peanut og jordnød
valnød

Husk:
Nødder og mandler forekommer også i kager og slik, f.eks; marcipan, konfekt, chokolade og nougat. Jordnødder kan findes i jordnøddesmør også kaldet peanutbutter, kager, chokolade og konfekt.
Hvis du får nyseture og kløe i næsen, når du skraber kartofler, er det en god idé at koge kartoflerne, før de pilles.
Nogle kan bedre tåle gamle kartofler end nye kartofler. Erfaringen viser, at røde æbler tåles bedre end grønne. Hvis du skræller frugterne, kan du måske bedre tåle dem.
Nogle undersøgelser har vist, at visse fødevarer bedre tåles, hvis de er varmebehandlet. Andre undersøgelser har vist det modsatte. Her må du eventuelt prøve dig frem, med mindre du har oplevet meget kraftige reaktioner.

 

Græspollenallergi og mad
Hvis du får høfeber af græspollen, kan du måske opleve at få symptomer af en eller flere af følgende fødevare.
Det kan dreje sig om følgende:
appelsin
melon
bønner
kikærter
linser
ærter
Græspollen er i familie med pollen fra alle kornsorter, også ris og majs. Folk med græspollenallergi kan derfor få symptomer, når ruger drær. Mærkeligt nok vil du sjældent får symptomer, når du spiser brødsorter med korn i. Det kan skyldes, at allergistofferne nedbrydes i mave og tarm.


Husk:
Hvis du ikke tåler appelsin, tåler du sikkert heller ikke mandarin og clementin.
Kikærter er hovedingrediens i humus og falafel.

 

Bynkepollenallergi og mad.
Hvis du får høfeber af bynkepollen, skal du være opmærksom på, at nogle frugter og grøntsager kan give anledning til symptomer, når de spises.
Det kan dreje sig om følgende:
banan
melon
pastinak
selleri
krydderurter
persille
purløg
Nogle undersøgelser har vist, at visse fødevarer bedre tåles hvis de er varmebehandlet. Andre undersøgelser viser det modsatte. Her må du eventuellt prøve dig frem, med mindre du har oplevet meget kraftige reaktioner.
 
Astma-allergiforbundets hjemmeside